Iliotibiaal band syndroom (ITBS)

Een veel voorkomende klacht bij actieve mensen, is het iliotibiaal band syndroom. Dit is een klacht die vaak tot uiting komt aan de buitenzijde van de knie en van het bovenbeen.

 

De iliotibiale band is een peesplaat, die loopt vanaf de heup, via de buitenzijde van het bovenbeen, naar de voor/buitenzijde van de knie. De band ontstaat uit twee spieren: de tensor fascia latea en de gulteus maximus. De klachten komen vaak voor bij mensen die veel rennen, wandelen of fietsen. De oorzaak van deze klachten is meestal verzwakte spieren. Hierdoor kunnen deze spieren de belasting die van ze gevraagd wordt niet aan. Dit zorgt voor grote spanning in de spieren, waardoor de trekkracht op de peesplaat/band vergroot wordt, wat zorg voor frictie tussen de band en het laterale femurcondyl. Dit uit zicht dan weer in de pijn bij de knie en aan de zijkant van het bovenbeen.

 

Tijdens het onderzoek wordt vaak eerst de knie onderzocht, maar komt hier niet echt iets specifieks uit naar voren. Bij het palperen van de aanhechting van de band wordt de herkenbare pijn gevoeld, en bij het palperen van de band zelf en de heupspieren wordt ook pijn gevoeld. Ook wordt bij specifieke weerstandstesten, pijn en/of krachtsverlies opgemerkt.

 

De behandeling van ITBS bestaat uit het detoniseren (ontspannen) van de heupspieren, en het aansterken hiervan. Door de spanning op de heupspieren te verminderen, wordt ook de druk op de band, en dus ook de frictie op laterale femurcondyl verminderd. Vervolgens moeten de spieren op specifieke en gecontroleerde wijze getraind worden, zodat zij in de toekomst de belasting van de patiënt weer aan kunnen. Hiervoor zijn een aantal specifieke oefeningen in de beginfase van belang.