Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe therapievorm binnen de fysiotherapie, er wordt gebruik gemaakt van een klein naaldje op de spierspanning van binnenuit te normaliseren. Lees meer over deze zeer doeltreffende behandelmethode.

Lees meer

Dry needling

Dry needling is een relatief nieuwe therapievorm binnen de fysiotherapie, er wordt gebruik gemaakt van een klein naaldje op de spierspanning van binnenuit te normaliseren. Lees meer over deze zeer doeltreffende behandelmethode.

Lees meer
Volendam

Mgr. C. Veermanlaan 6
1131 KH Volendam

Bel: 0299-650740
Openingstijden

Maandag – vrijdag 8:00-22:00
Zaterdag 9:00-16:00
Zondag 9:00-12:00

Heerhugowaard

J. Duikerweg 8
1703 DH Heerhugowaard

Bel: 072-5345737

Dry needling

Dry Needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden de naalden geprikt in de energie banen van het lichaam de naalden worden dus vaak ver van het klachten gebied geprikt. Via het leiden van deze energie banen proberen de acupuncturisten de klachten te verhelpen. Dry needling maakt gebruik van dezelfde naald maar prikt deze kort in de spier die te gespannen is (triggerpoint). De te gespannen spier kan zowel lokaal als op een andere plek in het lichaam klachten geven. De naaldje worden dus vaak in en rondom het klachten gebied geprikt.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ‘lokaal zeer verhoogde spanning’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op een andere plek in het lichaam geeft.

Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in dry needling zijn op zoek naar deze verhoogde spanning, omdat deze spaning de oorzaak van uw klachten kan zijn.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Acuut moment – bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
 • Chronisch – bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
 • ‘Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën.
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Na het vinden van de triggerpoints worden deze kort aangeprikt met de naald. De therapeut zal tijdens dit proces u op de hoogte houden zodat u geen onverwachte sensaties kunt verwachten.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints om. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Patiënten waarderen
Fysiotherapie Plato met een
8.9
Lees meer klantenervaringen