Het Thoracic Outlet syndroom (oftewel TOS) is een aandoening die ontstaat in de nek/schouderregio, maar met klachten die voornamelijk aanwezig zijn in de arm. Verschijnselen van TOS zijn: een zwaar gevoel in de arm, tintelingen, sensibiliteit stoornissen (denk aan het minder kunnen waarnemen van koud/warm of het minder kunnen waarnemen van pijn), een doof gevoel of een koud gevoel in de hand/arm. Ook kunnen er verschillen in kleur ontstaan, of kunnen mensen vocht vasthouden.

 

Er zijn verschillende soorten van TOS. 80% van de gevallen gaat het om zenuwcompressie, de overige 20% gaat het om aderlijke, of slagaderlijke compressie. Het komt gemiddeld bij 10 op de 100.000 mensen voor per jaar. Vrouwen hebben een groter risico op TOS.

Het gaat om compressie op een vaat/zenuwstreng, de plexus Brachialis. Deze compressie kan ontstaan op een aantal plekken. Dit heeft te maken met het verloop van de plexus Brachialis. Deze ontstaat in de nek, loopt tussen de m. Scalenii door in de scalenus driehoek. Vervolgens loopt hij tussen de eerste rib en het sleutelbeen door naar de borstregio. Hier gaat hij onder de m. Pectoralis Minor door waarna hij via de okselpoort de arm betreed. Hiervoor genoemde punten zijn dan ook de punten waar TOS kan ontstaan.

 

Om TOS te diagnosticeren worden er een aantal testen uitgevoerd door de fysiotherapeut. Afhankelijk of er behandelbare grootheden aanwezig zijn voor de therapeut kan er worden overgegaan tot behandeling. Bij fysiotherapie Plato hebben wij therapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van deze klacht.

 

Heeft u pijn in de arm of herkend u de klachten die hierboven beschreven worden? Aarzel dan niet maar neem contact op met Fysiotherapie Plato en vraag naar Barry de Wit.