Zweten op een loopband of trainen met gewichten in een fitnesscentrum is leuk voor de eerste paar dagen, maar wie kan er daarna gemotiveerd blijven met dezelfde oude vervelende routine? En dan praat ik nog niet eens over die dagen waarop het regent en het grijs is buiten, of als je gewoon moe bent, dan is je fitnesstraining het eerste dat van je ‘to do’, lijstje af gaat.

Wat is nu dé manier om gretig te blijven naar het sporten? Volg deze eenvoudige stappen om je aan je programma te houden.

  1. Begin veilig

Indien je klachten hebt en dat dit mede de reden is dat je gaat sporten, laat je dan eerst adviseren door een fysiotherapeut. Zorg er ook voor dat je goede uitleg krijgt over de diverse soorten sporten en technieken. Maak een afspraak met een personal trainer bij de sportschool, of ga eens trainen met een ervaren trainingspartner, zodat je de kans op blessures zo klein mogelijk maakt.

  1. Zet realistische doelen

Als je niet zeker bent of je wel fit wilt worden, dan zal je je ook nooit aan een trainingsroutine kunnen houden. Het hebben van duidelijke haalbare doelen, zoals bijvoorbeeld het verliezen van een kilo of tien voor de vakantie, zal je motiveren om naar de sportschool te gaan of om die middagwandeling toch te maken op dagen dat je eigenlijk je sportschoenen zou willen weggooien. Een manier om je te motiveren om je te weiden aan het sporten is het tekenen van een contract met jezelf, waarin je je doelen beschrijft.

  1. Beloon jezelf

Er is geen betere manier om gemotiveerd te blijven om fit te worden dan onmiddellijke beloning. Als je dus op de helft van je doel aankomt, beloon jezelf dan eens met een leuk etentje of met een uurtje Thiatsu massage. Deel het bereiken van je doel met familie en vrienden, want als anderen je vooruitgang zien zal dat je motiveren om verder te gaan op weg naar je uiteindelijke doel. Een manier om jezelf en je spieren te belonen na je training is door middel van een proteïne shake.

  1. Wees consequent met de tijden waarop je traint

Kies ervoor om te trainen op het moment van de dag dat je jezelf het meest energiek voelt. Als je een ochtendmens bent, train dan als je wakker wordt. Als je je houdt aan een consequent trainingsschema zal je lichaam zich aanpassen, zodat je het meest efficiënt – en met de minste uitputting – op dat moment van de dag. Er zijn onderzoeken verricht naar de effectiviteit van in de ochtend- en avondtrainingen en daaruit blijkt dat dit erg individueel is.

  1. Sport wanneer mogelijk

Wist je dat zes trainingsperiodes van vijf minuten net zoveel goed kunnen doen als één training van dertig minuten? Dat betekent dat het niet erg is als je je training niet in één keer kunt doen; verdeel je training gewoon over de dag. Stap bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus, loop naar je werk of naar de supermarkt, neem de trap in plaats van de lift of loop door het park tijdens je lunchpauze.

  1. Zoek een trainingspartner of train in groepslessen

Maak twee afspraken per week hebt om met iemand te gaan sporten. Als je een vriend hebt die op je wacht om naar de sportschool te gaan of te gaan wandelen, dan zal je niet zo snel afzeggen. Je kunt je natuurlijk ook altijd aanmelden voor één van de groepstrainingen, zo heb je altijd een stok achter de deur. Ook heeft het trainen in groepslessen een groot sociaal voordeel.

  1. Varieer je trainingen

Het is goed voor je om verschillende elementen in je training op te nemen. Als je je trainingen niet regelmatig aanpast, dan traint je lichaam alleen maar bepaalde spieren en zie je geen resultaat meer. Dit kan je vermijden door een variëteit aan krachtraining, flexibiliteitstraining en cardiotraining in je trainingen op te nemen. Een wekelijks trainingsplan kan bijvoorbeeld bestaan uit zwemmen, joggen of wandelen op de ene dag, gewichtstraining de volgende dag, yoga, fietsen, aerobics, etc. ect.

 

Bij Plato beschikken wij over alle middelen en expertise om te begeleiden bij het behalen van uw doelen. Indien u uw doelen haalt dan is motivatie om te blijven trainen veel makkelijker. Bel 0299650740 of KLIK HIER voor meer informatie.

 

bron: wwww.fitsociety.nl