INTRODUCTIE.

Als gevolg van een inactieve leefstijl kampt een groeiend aantal mensen in de huidige maatschappij met welvaartsziekten en chronische ziekten. Met een prevalentie van 657.000 staat artrose in de top tien van meest voorkomende chronische aandoeningen van Nederland.

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. De belangrijkste klachten bij artrose zijn:

  • Pijn (tijdens het belasten en tijdens het starten van een beweging).
  • Ochtend stijfheid.
  • Afname van de beweeglijkheid.
  • Afname van de stabiliteit en deformatie van het gewricht.

Deze bovengenoemde klachten leiden vaak tot inactiviteit waardoor uiteindelijk de bewegelijkheid, de belastbaarheid, het uithoudingsvermogen en de spierkracht afneemt. Voor meer informatie over “knie en heup artrose” uit een blog van 18 juli 2019 kunt u hier klikken.

WAT KAN GEZONDHEIDSCENTRUM PLATO VOOR U BETEKENEN?

Nu dit duidelijk is kunnen we voorop stellen dat het belangrijk is om bewegingsarmoede tegen te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van een beweegprogramma uitermate effectief is bij het behandelen van chronische aandoeningen zoals “artrose”. Met PeterJan Roskam heeft Gezondheidscentrum Plato een fysiotherapeut in huis die gespecialiseerd is op het gebied van beweegprogramma’s. Op basis van een wetenschappelijk onderbouwd beweegprogramma wordt u in kleine groepen (2 tot 4 personen) intensief begeleid, om u op deze manier te ondersteunen bij het verminderen van uw klachten.

HOE GAAT HET PROGRAMMA IN ZIJN WERK?

Het beweegprogramma start altijd met een intakegesprek. Dit is noodzakelijk om het begin niveau te bepalen, ook wel een nul-meting genoemd. Tijdens het intakegesprek worden verschillende meetinstrumenten gebruikt om de lichamelijke klachten in kaart te brengen. De testen die onder andere worden afgenomen zijn:

  • Vragenlijsten die de pijn, stijfheid en het lichamelijk functioneren in kaart brengen.
  • Handheld dynamometer om te meten of er een afname in kracht is.
  • Goniometer om te meten of er een afname van de beweeglijkheid is.
  • 6-minuten wandeltest om te meten of er afwijkingen zijn in het looppatroon, de loopsnelheid en het uithoudingsvermogen.
  • Hartslag-meting om de rusthartslag te meten.
  • Body Mass Index (BMI) om een indicatie te krijgen of er eventueel sprake is van overgewicht.
  • Bloeddrukmeter om zowel de onder- als bovendruk te meten.
  • Beenomtrek om te controleren of er eventueel sprake is van spierafname.

Na het intakegesprek wordt er een oefenschema opgesteld op basis van de gegevens uit de intake. Dit is het moment waarop de fysiotherapeut zijn fysiologische kennis toepast om een wetenschappelijk onderbouwde training op te stellen. Het programma duurt tien weken waarin er twee keer per week onder begeleiding wordt getraind. De training zelf zal 60 minuten in beslag nemen opgedeeld in twee blokken. Er is een blok dat zal bestaan uit spierversterkende oefeningen en een blok om het conditionele aspect te verbeteren.

Na vijf weken zal er een evaluatie plaatsvinden om te kijken of er verbeteringen zijn opgetreden ten opzichte van de nul-meting die heeft plaatsgevonden tijden het intakegesprek. Tot slot vindt er na tien weken opnieuw een evaluatie plaats en wordt het beweegprogramma afgesloten.

KOSTEN EN VERGOEDING

Het bewegingsprogramma valt onder reguliere fysiotherapie en zal zodoende uit de aanvullende verzekering vergoed worden. U kunt uw polis nakijken voor hoeveel keer u verzekerd bent.

Artrose is een chronische aandoening en kan zodoende (met verwijzing van een specialist of huisarts) gedeclareerd worden uit de basis verzekering. Let wel, een declaratie uit de basis verzekering is belast met “eigen risico”. Heeft u een verwijzing en wilt u gebruik maken van declaratie uit de basis verzekering dan heeft u recht op 12 extra behandelingen/trainingen fysiotherapie. Vraag bij de intake aan Peter Jan wat voor u de voordeligste optie is.

HOE NU VERDER?

Heeft u last van heup en/of knie artrose en wilt u geen operatie ondergaan of misschien komt u niet in aanmerking voor een operatie, neem dan gerust contact op met Gezondheidscentrum Plato. We zijn dagelijks bereikbaar op 0299-650740 of kom langs op locatie aan de Monseigneur C. Veermanlaan 6.