Artrose is een proces in het lichaam waarbij het weefsel in de gewrichten (m.n. kraakbeen) in kwaliteit en kwantiteit afneemt.

 

Vormen

Er bestaan twee vormen van artrose:

  • Primaire artrose is de vorm van artrose waar geen aanwijsbare oorzaak voor gevonden kan worden. Het kan op iedere leeftijd optreden.
    Primaire artrose kan ook erfelijk zijn. Het ontstaat dan vaak voor het veertigste levensjaar.
  • Secundaire artrose kan ook op iedere leeftijd voorkomen en heeft een duidelijke oorzaak. Vaak komt de beschadiging van het gewrichtskraakbeen door een breuk (fractuur), operatie, erfelijke afwijking (zoals dysplasie waarbij het gewricht niet goed aangelegd is) of een ontsteking van het gewricht. Secundaire artrose kan ook ontstaan door abnormale belasting van het gewricht.

Artrose is GÉÉN slijtage.

Vaak wordt Artrose ten onrechte vertaald naar slijtage. Dit zou betekenen dat wanneer je slijtage hebt in de knie, je de knie niet verder moet gebruiken om verdere slijtage te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat het bewegen van de knie (of het gewricht waar artrose aanwezig is) juist van essentieel belang is. Zo blijft de uitwisseling van afvalstoffen en de opname van voedingstoffen optimaal én blijven de spieren strek en soepel.

Wat ik en de overige fysiotherapeuten van Fysiotherapie Plato voor u kunnen betekenen, is een intensieve behandelmethode met als doel het optimaliseren van de functie van de knie. Daarna kan ik u begeleiden in onze sportschool tijdens speciaal ingerichte “fysiofitness” uren, om uw been en knie zo belastbaar mogelijk te maken. Op deze manier zouden de knieklachten moeten afnemen.

Behandeling voor knie artrose uit de basisverzekering:

Heeft u geen aanvullende verzekering? Of bent u al door uw behandelingen heen? Met een verwijzing van een arts kunnen wij de behandelingen voor uw knie declareren uit de basisverzekering (max 12x). Heeft u vragen, dan kunt u bellen met 0299-650740