Blog

Heeft uw kind last van zijn/haar knie? Misschien is het Osgood Schlatter?

By: | Tags: , , , , , , , , , , | Comments: 0 | september 11th, 2017

Osgood Shlatter wordt gekenmerkt door een pijnlijke knobbel (tuberositas tibiae) die duidelijk naar voren komt wanneer de knie gebogen wordt. Deze pijnlijke knobbel ontstaat vaak bij sportieve kinderen tussen de 8 en 16 jaar.

 

Beschrijving van de aandoening

 

Botten groeien vanuit de groeischijven (apofyse). Onder de knie hecht de kniepees precies om de groeischijf vast (tuberositas tibiae). Indien er veel gesport of belast wordt tijdens een groeispurt kan deze groeischijf overbelast raken en ontsteken (apofysitis). Indien deze ontsteking langere tijd aanwezig is dan kan het bot op deze plaats verdikken.

 

Symptomen van deze aandoening

 

Kinderen klagen met name dat ze de knie vaker stoten. In werkelijkheid stoten ze de knie net zo vaak alleen nu valt het stoten van de knie meer op, omdat dit erg veel pijn doet. De bobbel onder de knie is pijnlijk bij aanraking en duidelijk verdikt. De kracht in het bovenbeen kan behoorlijk verminderen en ook de buiging van de knie kan beperkt raken. Alle rek of stress op de kniepees en zijn aanhechting kan als pijnlijk ervaren worden.

 

Diagnose bij deze aandoening

Een goede diagnose wordt veelal gesteld door een specialist (een fysiotherapeut bij voorkeur). Het is belangrijk dat er na de diagnose een duidelijke nulmeting gedaan wordt om het herstel goed in kaart te kunnen brengen.

 

Behandeling er Herstel

 

Stoppen met sporten zou voor een sportief kind natuurlijk vreselijk zijn, wel is relatieve rust ten strengste aan te raden. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan het herstel helpen te versnellen en kan duidelijke tips geven over de belasting die hoort bij relatieve rust.

 

Fysiotherapie Plato en Osgood Schlatter

 

Fysiotherapie Plato werkt al meer dan een decennia met sportieve kinderen. De specifieke behandelmethode is uitermate geschikt voor het behandelen van Osgood Schlatter. Heeft uw kind last van deze aandoening twijfel dan niet en maak een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten 0299-650740. Wij helpen uw kind graag op weg naar herstel.

Leave a Reply