Blog

Ernstig overgewicht groot risico voor artrose.

By: | Tags: , , , , , , , , | Comments: 0 | september 1st, 2019

 

INTRODUCTIE

 

Artrose is de meest voorkomende aandoening aan gewrichten van het menselijk lichaam, waarbij artrose aan de knie en heup het meest voorkomt. Wanneer u de diagnose artrose krijgt, hoeft u niet bij de pakken neer te gaan zitten, want u bent niet de enige. Uit de laatste cijfers is gebleken dat er bijna 1.4 miljoen mensen in Nederland deze diagnose bij de huisarts hebben gekregen.

Artrose is over het algemeen een natuurlijk proces, omdat tijdens het ouder worden bij iedereen de kwaliteit van het kraakbeen achteruit kan gaan. Dus naarmate we ouder worden zal de groep mensen met artrose steeds groter worden, zie tabel 1.

Wat iedereen wel moet beseffen is dat er risicofactoren zijn die de kans op artrose vergroten en die het proces kunnen versnellen, zodat het al op jongere leeftijd kan optreden. Eén van deze risicofactoren gaan we hieronder verder bespreken om u onder andere meer kennis en inzicht te geven, maar ook een oplossing.

Tabel 1: Volksgezondheid en zorg jaarprevalentie artrose 2017

 

 

WAT IS DE INVLOED VAN (ERNSTIG) OVERGEWICHT OP U GEWRICHTEN

 

Door (ernstig) overgewicht is er niet alleen een kans op het ontwikkelen van artrose, ook meld deze doelgroep vaak pijnklachten en functionele beperkingen. In een recent onderzoek is aangetoond dat deze groep mensen drie keer meer kans heeft op het ontwikkelen van artrose aan heup en knie dan mensen die geen problemen met het gewicht ervaren. Door deze extra belasting die het gewricht te voortduren krijgt is er een vergrote kans dat de gewrichtsspleet nauwer word. Dit heeft als gevolg dat er meer pijn en stijfheid aanwezig is maar het kan er ook voor zorgen dat de spierkracht kan afnemen. Deze gevolgen kunnen de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

Afbeeldingsresultaat voor prevalentie artrose

BEHANDELING VAN ARTROSE

 

Er zijn verschillende soorten behandelingen om de klachten van artrose tegen te gaan.

  1. Operatieve methode; hierbij wordt de knie- of heup gewricht door middel van een operatie vervangen voor een prothese.
  2. Conservatieve methode; bij deze methode wordt er niet gebruik gemaakt van een operatie. Hier streeft de gezondheidszorg steeds meer naar!

 

De beste manier om de conservatieve methode aan te pakken is door de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. De fysiotherapeut kan u begeleiden bij bovengenoemde klachten.

 

WAT KAN NU DE OPLOSSING ZIJN?

 

Kiest u ervoor om de artrose niet via een operatieve manier aan te pakken, dan heeft Fysiotherapie Plato de oplossing met een beweegprogramma, klik hier!

Wanneer er (ernstig) overgewicht is, blijkt vaak dat er vooral te weinig word bewogen maar ook dat er teveel en ongezond eten aan te pas komt. Om te beginnen kan er worden gestart met een beweegprogramma onder begeleiding van Peter-Jan Roskam als fysiotherapeut. Hierdoor kunnen de klachten onderdrukt worden en kan het de kwaliteit van leven positief beïnvloeden.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat wanneer er op een juiste manier word bewogen, iemand in staat is om af te vallen. Hoe zit zo’n beweegprogramma in elkaar? Door een mix van krachttraining van grote spiergroepen en het uitvoeren van cardio training ben u in staat om dit te bereiken. De kracht oefeningen worden hier aangepast naar u eigen niveau. De cardio training zal uitgevoerd worden door op een bepaald percentage van u hartslag te trainen met als effect dat u dan de meeste vetten gaat verbranden.

 

Bij een onderzoek uit 2014 is gebleken dat een beweegprogramma ook twee andere positieve effecten heeft wat betreft u voeding, namelijk;

  1. Meer bewegen zorgt ervoor dat u meer calorieën verbrand.
  2. Meer bewegen heeft als effect dat u lichaam meer behoefte heeft aan gezonder en minder calorierijk voedsel.

 

HOE NU VERDER

 

Heeft u last van heup en/of knie artrose en wilt u geen operatie ondergaan of misschien komt u niet in aanmerking voor een operatie, neem dan gerust contact op met Gezondheidscentrum Plato. We zijn dagelijks bereikbaar op 0299-650740 of kom langs op onze  locatie aan de Monseigneur C. Veermanlaan 6.

Leave a Reply