De laatste jaren is het een enorme hype geworden, trainen van de zogenoemde “core” bij patiënten met lage rug klachten. Waar vroeger alle patiënten met lage rug klachten weken lang bij de fysiotherapeut op de tafel gekneed werden, worden de hedendaagse fysiotherapeuten opgeleid om deze patiënten alleen nog maar te trainen. Is dit een goede ontwikkeling?

Oefeningen zoals de plank, side plank, single leg stance en andere statische stabiliteit oefeningen (die 90% van de gevallen opgegeven worden als dé beste stabiliteit oefeningen) zijn gebaseerd op het sterker maken van de stabiliserende spieren in het lichaam. Maar moeten deze spieren wel zo sterk zijn?

Stabiliserende spieren zorgen, alvorens de geplande beweging ingezet wordt, voor een goede uitlijning van gewrichten waarna ze tijdens de beweging zorgen voor een goede begeleiding van de betrokken gewrichten. Stabiliserende spieren zorgen dus voor een goed bewegingspatroon wanneer ze op het juiste moment aanspannen, zodat de sterkere “bewegingsspieren” hun kracht kunnen leveren.

Het heeft dus geen zin om “kracht” te trainen wanneer het bewegingspatroon niet in orde is. Wanneer het lichaam niet goed functioneert door bijvoorbeeld een scheefstand van het bekken of een spierblessure dan kan het lichaam simpel weg geen goed bewegingspatroon inslijpen. Dan is er noodzaak voor een fysiotherapeutische behandeling om alle voorwaarden te scheppen voor een goed trainingsresultaat.

Alleen trainen bij patiënten met lage rug klachten is dus zeker niet (in alle gevallen) de oplossing. Helemaal niet wanneer de therapeut zijn map met oefeningen open slaat en vergeet te kijken waarom de betreffende patiënt last heeft van zijn rug. Het lichaam begrijpen daar draait het om

 

Bastiaan Krul, Heerhugowaard 28-01-2015