Ik ben door mijn enkel gegaan, en nu?

Door de enkel gaan, oftewel een inversietrauma (verstuikte enkel) is een veel voorkomend letsel in Nederland. Zo gebeurt het niet alleen op het sportveld, maar kan het ook gebeuren bij het verkeerd afstappen van een stoep of de trap. Het is dus niet zo gek als het een keertje gebeurt. Maar wat kunnen we er aan doen?

 

Als u door uw enkel bent gegaan is het verstandig om het RICE principe toe te passen. RICE staat voor Rest, Ice, Compression and Elevation, oftewel, Rusten , ijzen, druk aanbrengen en het been heffen. Dit om in de onstekingsfase (1 tot 3 dagen) de zwelling zo veel mogelijk te beperken. Hierna kunt u een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Deze gaat kijken naar de functie van de enkel en naar de functionaliteit van de enkel. Zo wordt er een bewegingsonderzoek gedaan, worden de banden getest, wordt er gekeken naar de stabiliteit en kracht van het gewricht. Maar niet te vergeten wordt er gekeken of er eventueel een fractuur aanwezig zou kunnen zijn. Hiervoor wordt een screenende test gebruikt genaamd de Ottawa ankle rules. Tijdens deze test wordt er gekeken naar het vermogen om op de enkel te staan, en worden er een aantal botpunten gepalpeerd. Wanneer deze test positief is wordt de patiënt eventueel naar de huisarts gestuurd om een röntgenfoto aan te vragen.

 

Als er zeer waarschijnlijk geen sprake is van een fractuur, een ernstig letsel aan de enkelbanden of andere structuren, wordt er verder onderzoek gedaan naar het gewricht, en kan de therapie worden gestart. Tijdens de eerste periode van de revalidatie kan de keuze worden gemaakt om de enkel stevig in te tapen. Dit om de enkel iets te ondersteunen tijdens het lopen en om een zo normaal mogelijk looppatroon te stimuleren. Ook kan de compressie van de tape prettig zijn indien er wat zwelling aanwezig is.

 

Het normale herstel voor een inversietrauma (verstuikte enkel) is ongeveer 6 tot 8 weken, maar echt het pijnvrij oppakken van de sport, op hetzelfde niveau van voor het trauma, kan worden uitgestrekt tot ongeveer 12 weken bij een forse inversietrauma. Gedurende de revalidatie wordt er gewerkt aan met name de bewegelijkheid van het gewricht, de stabiliteit van het gewricht, coördinatie en kracht. Tijdens het begin van het oppakken van sporten kan worden gekozen voor een ondersteunde tape. U kunt terecht voor uw verstuikte enkel bij ons in Volendam en Heerhugowaard