Het toepassen van oefentherapie in de 3x R methode

Vele klachten kunnen worden verholpen met manuele behandelingen, zoals massage, gewrichtsmobilisaties of rekken. In samenwerking met het vermogen van het lichaam om te herstellen en eventuele rust, zijn wij prima in staat om te herstellen van veel lichamelijke klachten. De kans is echter aanwezig dat deze klachten bij het hervatten van het dagelijks leven (denk hierbij aan huishoudelijke klusjes, werk of sportactiviteiten), langzaam weer terug komen. Om dit risico te verkleinen, is het aan te raden om gerichte oefentherapie te doen tijdens het revalidatieproces. Dit is een van de redenen, waarom er bij fysiotherapie Plato wordt gekozen voor de 3x R methode.

 

De 3x R methode bestaat uit drie processen: Reset, Re-Inforce en Reload. In de reset fase worden er voorwaarden gecreëerd om de oefentherapie te starten. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld het vergroten van de mobiliteit, het verlagen van de spierspanning, het verminderen van stijfheid of het vergroten van spierlengte. Ook worden de onstekingsfasen in het achterhoofd gehouden. Na de resetfase gaan wij over naar de Re-Inforce fase. Dit wil niet zeggen dat wij per direct stoppen met manuele behandelingen, maar er worden specifieke kleine (huiswerk)oefeningen aan het behandelprogramma toegevoegd, om een juist bewegingspatroon te stimuleren of te versterken. In de laatste fase van het proces, de Reload fase, gaan wij toewerken naar oefentherapie die functioneel is voor de betreffende patiënt. Dit zal dus bijvoorbeeld voor een stucadoor met schouderklachten heel anders zijn dan voor een handballer met schouderklachten. Elk persoon is anders, met andere doelen, en heeft dus een andere aanpak nodig. Hieronder volgt een voorbeeld van de 3x R methode:

 

Een stucadoor komt bij ons met schouderklachten. Na het doen van de anamnese en het lichamelijk onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat er sprake is van subacrominale pijnklachten. De richtlijn van deze klachten en wetenschappelijk onderzoek tonen aan dat het doen van oefentherapie effectief is bij deze klachten.

 

In de eerste fase van het revalidatieproces, de reset fase, ligt de focus op het doen afnemen van de klachten zoals pijn, stijfheid en eventueel mobiliteitsverlies. Dit doen wij doormiddel van het mobiliseren van omringende gewrichten zoals het schoudergewricht, maar ook de wervelkolom, het gewricht bij het sleutelbeen (AC gewricht) en het schouderblad. Ook worden de spieren die de klachten veroorzaken gemasseerd indien er sprake is van een verhoogde spiertonus. De patiënt zelf heeft ook een rol in het proces. Er worden namelijk huiswerkoefeningen meegegeven.

De tweede fase van het revalidatieproces, de re-inforce fase, bestaat uit oefeningen die specifiek gericht zijn op bijvoorbeeld het vergroten van de spierkracht van de rotator cuff spieren. Er zit een geleidelijke opbouw in de intensiteit van deze oefeningen om die spieren en pezen niet te overbelasten. Zo beginnen wij met excentrische oefeningen.

 

Wanneer de specifieke oefeningen pijnvrij gaan en zowel de patiënt als fysiotherapeut het aandurven, gaan wij door naar fase drie: de reload fase. In deze fase gaan wij oefeningen doen de specifiek zijn voor de patiënt, en met name functioneel. Denk hierbij aan oefeningen waarbij gewichten op gecontroleerde manier worden verplaatst in bewegingspatronen die vaak voorkomen in het werk van de patiënt. Na elke oefensessie wordt er geëvalueerd over het gevoel na de behandeling, maar ook de dagen na de behandeling.

 

Dit is slechts een klein voorbeeld van de 3x R methode. Heeft u verdere vragen hierover? Dan kunt u contact opnemen met fysiotherapie Plato.